Edukativni centar Avalon

Škola stranih jezika Novi Sad, Kać, Šid, Bački Petrovac

TELC B1/B2 PFLEGE

 Ukoliko želite da radite kao medicinski radnik u Nemačkoj i olakšate put do nostrifikacije diplome glavni preduslov je da dokažete svoje znanje medicinskog nemačkog polaganjem ispita Telc B1/B2 Pflege. Stoga je dobra priprema od izuzetne važnosti.

Uz Avalonov stručan i obučen tim za pripremu ovog ispita, prave savete i strategije ispit polažete iz prve!

Šta je ispit Telc B1/B2 Pflege i kome je namenjen?

Telc B1-B2 Pflege je specijalizovani ispit nemačkog jezika koji je namenjen medicinskom osoblju, medicinskim sestrama tj. tehničarima, pedijatrijskim sestrama i negovateljima koji moraju dokazati  poznavanje medicinskog nemačkog jezika kako bi mogli da se zaposle u svojoj struci u zemljama nemačkog govornog područja.

Telc B1/B2 Pflege je ispit koji polažete i za nivo B1 i za nivo B2 jer su različiti zahtevi poslodavca  a i samih pokrajina  o nivou poznavanja jezika zavise kako od tako i od dela Nemačke u kom biste radili a u zavisnosti od broja bodova dobijate sertifikat za jedan ili drugi nivo.  Što se samog zaposlenja tiče Vi sa radom možete početi i sa B1 nivoom poznavanja nemačkog a dobijanjem B2 nivoa ukoliko ispunjavate još neke uslove obezbeđujete sebi put do nostrifikacije diplome a time i bolje pozicije na poslu kao i veće plate.

Kako izgleda Telc B1/B2 Pflege ispit?

I test Telc B1/B2 Pflege kao i ostali Telc ispiti ima četiri dela i ispituje sve četiri jezičke veštine: slušanje, čitanje, pisanje i usmeni s tim što je tematika kada je ovaj ispit u pitanju zasnovana na medinskoj terminologiji.

DEO ISPITAOPIS
Slušanje– 25 min.Sastoji se od četiri dela. Slušaju se najave/obaveštenja putem telefona, razgovori (vizita, predaja smene, sa pacijentom, sa porodicom pacijenta…), sastanak sa kolegama i različita mišljenja.
Čitanje i „Sprachbausteine“– 60 minU okviru čitanja se kroz četiri dela proverava razumevanje mejla, plana nege, uputstva za upotrebu nekog leka, pravila i propisa kao i obaveštenja. „Sprachbausteine“ tj. provera gramatičkih i stručnih leksičkih struktura ima dva dela i oba podrazumevaju razumevanje različitih izveštaja (npr. biografija, izveštaj iz noćne smene isl.) a zadaci su da se prazna polja u tekstu dopune odgovarajućim rečima koje su date.
Pisanje-30 minBira se između pisanja izveštaja (Aufnahmebericht) na osnovu podataka iz anamneze i pisanja biografije u zavisnosti od toga šta kandidatu više odgovara.
Usmeni ispit-16min.Sastoji se iz tri dela.

U prvom delu dobijate sliku koju bi trebalo da opišete i temu o kojoj bi trebalo da pričate. Tema može biti npr. rad sa kolegama a na slikama su razne situacije između Vas i pacijenta, lekara i pacijenta, Vas i lekara i sl. Nakon toga Vam pitanja postave i ispitivači.

U drugom delu takođe dobijate temu uz sliku, ali nije potrebno opisivati sliku već samo pričati o zadatoj temi.  Nakon izlaganja ispitivači Vam postavljaju pitanja. Treći deo je diskusija (razmena mišljenja, argumentovanje, ubeđivanje, protivrečenje) na zadatu temu sa partnerom sa kojim polažete ispit. Vi zastupate jedno mišljenje, a partner suprotno.

Model testa Telc B1/B2 Pflege

 

Koliko bodova je potrebno za B1 a koliko za B2 nivo?

B1 nivo obuhvata sledeću raspodelu poena:

 • Pismeni deo ispita (slušanje, čitanje i dopunjavanje teksta): 27-42 poena
 • Za pisanje je potrebno 7-14 poena
 • Za usmeni morate dobiti 35-74 poena

Kako biste uspešno položili B2 nivo, broj poena mora biti u sledećem opsegu:

 • Pismeni (slušanje, čitanje, dopunjavanje teksta): 43-59 poena
 • Pisanje: 15-20 poena
 • Usmeni: 70-100 poena

Specifičnost a i na neki način možemo reći prednost ovog ispita jeste to što ukoliko položite usmeni ispit i još neki deo ispita na određenom nivou, Vi ste položili ispit i dobićete sertifikat tog određenog nivoa pa čak i da nemate dovoljan broj poena za treći deo ispita.

Kako izgleda priprema za ispit Telc B1/B2 Pflege u Avalonu?

Avalonov tim germanista je kao rezultat 17-ogodišnjeg iskustva u nastavi i priprema kandidata za međunarodne ispite osmislio optimalan pripremni kurs pomoću kog ćete za kratko vreme ovladati svim stragijama za polaganje ispita i biti na korak do ostvarenja Vašeg cilja.

Uslov za pohađanje ovog pripremnog kursa je da imate B1 nivo znanja nemačkog. Stoga pre početka kursa svaki kandidat potpuno BESPLATNO prolazi naš test provere znanja jezika ukoliko već ne posedujete neki od priznatih sertifikata o B1 nivou.

Čak iako ne posedujete B1 nivo jezika a za kratko vreme morate da ga savladate tu je naš program za brzo učenje nemačkog, Super Deutsch, koji se bazira na aktivnoj primeni jezika, učenje uz tehnike pamćenja i ne deli nemački na podnivoe

Priprema za ispit traje dva i po meseca (2×90 min nedeljno) i obuhvata:

 • Upoznavanje sa opštom strukturom ispita
 • Analizu pojedinačnih delova testa a zatim i zadataka u okviru istih
 • Davanje saveta, smernica i konkretnih strategija za lakše i uspešno rešavanje zadataka (dobijate ih na početku priprema objedinjene u formi priručnika)
 • Uvežbavanje autentičnih zadataka kroz interaktivan rad i Vaše aktivno učešće pri čemu pisanje radite kao domaće zadatke koje profesori nakon pregledanja analiziraju zajedno sa Vama na času u cilju ukazivanja na najčešće greške i razjašnjavanje istih. Tako Vas učimo da postanete svesni svojih grešaka što je veoma bitno.

Budući da kandidati nisu kontinuirano izloženi slušanju nemačkog veliku pažnju posvećujemo i slušanju tj. delu “Hören” koji svim kandidatima predstavlja najveći izazov jer. Učimo Vas na koje informacije prilikom slušanja ciljano treba obratiti pažnju i zadajemo Vam puno korisnih vežbi za kod kuće.

 • Uvežbavanje i simulacije usmenog dela ispita od kog najčešće svi kanditati strahuju ali mi ćemo Vam pokazati da nema razloga za strah. Obrađujemo sve teme koje su zastupljene na ispitu i učimo Vas konkretnim frazama koje su Vam potrebne.
 • Simulacije kompletnog ispita

Šta dobijate pripremom za ovaj ispit u Avalonu?

 • Pripremljeni priručnik sa svim savetima i strategijama za uspešno polaganje ispita kao i referentne udžbenike za pripremu ispita, audio materijale, skripte i ostali propratni materijal
 • Mentora, profesora nemačkog sa iskustvom u pripremi ovog ispita, koji će Vas voditi kroz proces učenja i biti maksimalno posvećen Vašem napretku
 • Naučićete kako je strukturisan i po kom principu funcioniše ispit
 • Ovladaćete svim neophodnim strategijama i “cakama” za uspešno polaganje testa

Ukoliko želite spremni da izađete na ispit i osigurate svoje mesto na tržištu rada Nemačke pozovite nas i zakažite termin za besplatno testiranje, probni čas ili razgovor sa našim profesorima.

Za više informacija dostupni smo na 021/552-414 i 069/444-06 09

Edukativni centar Avalon stoji vam na raspolaganju svakim radnim danom od 8h do 21h.

FAQ- Često postavljana pitanja

KAKO DA ZNAM DA LI MOGU DA SE SPREMAM ZA TELC B1/B2 PFLEGE ISPIT AKO NISAM SIGURN/A DA POSEDUJEM B1 NIVO?

Svaki kandidat može najpre u našoj školi potpuno BESPLATNO i NEOBAVEZUJUĆE zakazati testiranje poznavanja jezika kako bismo tačno utvrdili koji nivo znanja posedujete nakon čega uz konsultacije sa profesorom dobijate informaciju da li možete krenuti sa pripremnim kursom ili najpre morate unaprediti nivo jezika.

DA LI MOGU DA SE SPREMAM ZA ISPIT IAKO PRETHODNO NISAM POHAĐAO/LA KURS MEDICINSKOG NEMAČKOG?

Kurs nije preduslov za pripremu za ispit ali naša preporuka je da u ovom slučaju obavite testiranje sa nekim od naših profesora, specijalizovanih za pripremu ovog ispita koji će proceniti i posavetovati Vas da li možete odmah pohađati pripremni kurs.

Naše iskustvo je pokazalo da je svakako bolje ukoliko ste najpre u potpunosti upoznati sa medicinskom terminologijom koja Vam je neophodna kako za pripremu ispita tako i za sam ispit.

Edukativni centar Avalon za Vas i u tom slučaju ima pravo rešenje u vidu Telc B1/B2 Pflege predpripremnog kursa uz pomoć kog za kratko vreme možete ovladati svim neophodnim znanjima i vokabularom kako biste što pre počeli da se pripremate za ispit.

DA LI MOGU DA IZAĐEM NA TELC B1/B2 PFLEGE SAMO NA OSNOVU PREĐENOG KURSA A BEZ PRIPREMA ZA ISPIT?

Pripreme za ispit svakako nisu obavezan uslov kako biste mogli da izađete na ispit. Međutim, naša preporuka je da se ipak dobro informišete i upoznate sa strukturom ispita i pripremite na pravi način jer osim poznavanja jezika za polaganje ovog ispita od ključne je važnosti da znate šta se na ispitu očekuje od Vas kao i koje se „zamke“ kriju iza zadataka.

DA LI U AVALONU MOGU DA SE PRIPREMAM SAMO ZA ODREĐENE DELOVE ISPITA NPR. SAMO „SCHREIBEN“ I „SPRECHEN“?

Naravno. U našoj ponudi imamo obuke i za pojedinačne delove testova na kojima kandidati za kratko vreme savladaju strukturu istih.