Edukativni centar Avalon

Škola stranih jezika Novi Sad, Kać, Šid, Bački Petrovac

TELC B2/C1 MEDIZIN FACHSPRACHPRÜFUNG- ISPIT ZA LEKARE

 

Ako želite da radite kao lekar u Nemačkoj ispit Telc B2/C1 Medizin Fachsprachprüfung je Vaša karta do zaposlenja i lakše aprobacije.

Iz tog razloga je veoma bitno pripremiti se na pravi način za ovako zahtevan ispit a Avalonov stručan i obučen tim profesora će Vam pravim savetima i strategijama sigurno pomoći u tome.

Šta je ispit Telc B2/C1 Medizin Fachspracheprüfung i kome je namenjen?

Priprema za telc B2-C1 MedizinTelc B2-C1 Medizin je specijalizovani ispit nemačkog jezika koji je namenjen svim lekarima ili studentima medicine koji žele da rade u zemljama nemačkog govornog područja.

Kada je Nemačka u pitanju, ovaj ispit je u potpunosti priznat u sledećim pokrajinama i zamenjuje ispit u lekarskoj komori:

 • Hessen
 • Schleswig-Holstein
 • Saarland

Telc B2/C1 Medizin Fachsprachprüfung je ispit koji polažete i za B2 i za C1 nivo a na osnovu broja osvojenih poena dobijate sertifikat za jedan ili drugi nivo.

Kako izgleda ispit Telc B2/C1 Medizin Fachsprachprüfung ?

 

Ovaj ispit se sastoji od dva glavna dela ispita, pismenog grupnog ispita i tzv. individualnog tj.usmenog, pri čemu pismeni deo obuhvata podtestove čitanje, slušanje i dopunjavanje teksta („Sprachbausteine“) a usmeni podrazumeva uzimanje anamneze, pisanje izveštaja i predstavljanje slučaja.

DEO ISPITAOPIS
Slušanje– 30 min.Sastoji se od tri dela u okviru kojih se slušaju rutinski svakodnevni razgovori na poslu, duži referati vezani za stručnu terminologiju i tematiku, različita mišljenja u vezi sa nekom stručnom temom.
Čitanje i „Sprachbausteine“– 50 minU okviru čitanja proverava se kroz tri dela razumevanje tekstova tj. informacija sa stručnih internet foruma, razumevanje dužih članaka iz stručnih medicinskih časopisa i razumevanje pravilnika ili obaveštenja vezanih za struku. „Sprachbausteine“ podrazumeva proveru gramatičkih i stručnih leksičkih struktura a zadatak je da se prazna polja u tekstu dopune odgovarajućim rečima koje su date.
Individualni tj. usmeni deo ispita-65 min.Sastoji se iz tri dela.

Prvi deo je uzimanje anamneze

Drugi deo je pisanje izveštaja

Treći deo je predstavljanje slučaja

Model testa Telc B2/C1 Medizin Fachsprachprüfung

 

Kako se boduje ispit i koliko bodova nosi koji nivo?

 

Pismeni deo ispita podrazumeva za B2 nivo 11-18 poena dok je za C1 potrebno 26-30 poena. Kada je reč o usmenom delu ispita B2 nivo obuhvata 19-40 poena a C1 56-70 poena.

Jako je važno napomenuti da se broj poena koji ste osvojili za pismeni i broj poena za usmeni dele na 2.

Kako biste položili ceo ispit i dobili sertifikat morate imati 60% maksimalnog broja poena kako iz pismenog tako i iz usmenog dela, što je po 30 poena.

Krajnja ocena se zatim obračunava na sledeći način:

 • 90-100: sehr gut
 • 80-89: gut
 • 70-79: befriedigend
 • 60-69: ausreichend

Kako izgleda priprema za Telc B2/C1 Medizin Prüfung u Avalonu?

 

17-ogodišnje iskustvo u nastavi i pripremljeni za međunarodne ispite dovelo je do osmišljavanja pripremnog kursa za Telc B2-C1 Medizin Fachsprachprüfung koji sprovodi stručni tim profesora sa iskustvom u pripremi ovog ispita.

Uslov da pohađate ovaj pripremni kurs jeste da imate minimum B2 nivo znanja nemačkog stoga pre početka kursa svaki kandidat prolazi naš test provere znanja jezika ukoliko već ne posedujete neki od priznatih sertifikata o B2 nivou.

Čak iako ne posedujete B2 nivo jezika a za kratko vreme morate da ga savladate tu je naš program za brzo učenje nemačkog, Super Deutsch, koji se bazira na aktivnoj primeni jezika, učenje uz tehnike pamćenja i ne deli nemački na podnivoe.

Priprema traje dva i po meseca (2×90 min nedeljno) i obuhvata:

 • Predstavljanje opšte šeme ispita
 • Analizu pojedinačnih delova ispita
 • Davanje saveta, smernica i proverenih tehnika i strategija za uspešno savladavanje zadataka
 • Uvežbanja autentičnih zadataka kroz interaktivan rad i Vaše aktivno učešće pri čemu pisanje radite kao domaće zadatke koje profesori nakon pregledanja analiziraju zajedno sa Vama na času u cilju ukazivanja na najčešće greške i razjašnjavanje istih. Tako Vas učimo da postanete svesni svojih grešaka što je veoma bitno.
 • Uvežbavanje i simulacije usmenog dela ispita. Učimo Vas konkretnim frazama i formulacijama koje su Vam potrebne.
 • Simulacije, evaluacije kompletnog ispita i analizarinje rezultata sa profesorom

 

Šta dobijate pripremom za Telc B2/C1 Medizin Fachsprachprüfung u Avalonu?

 • Polaganje za Telc B2-C1 Medizin30 sati stručne obuke kao i sve referentne udžbenike i materijale za pripremu ispita
 • Mentora, profesora nemačkog sa iskustvom u pripremi ovog ispita, koji će Vas voditi kroz proces učenja i biti maksimalno posvećen Vašem napretku
 • Naučićete po kom principu funcioniše ispit
 • Ovladaćete svim neophodnim strategijama za uspešno polaganje ispita i samouvereno izaći na ispit

 

Ako želite potpuno spremni da izađete na ispit i postignete svoj cilj, zakažite termin za besplatno testiranje, probni čas ili razgovor sa našim profesorima.

 

Za više informacija dostupni smo na 021/552-414 i 069/444-06 09

 

Edukativni centar Avalon stoji vam na raspolaganju svakim radnim danom od 8h do 21h.

Spremite se sa pravima na pravi način! Prijavite se i položite Telc B1/B2 Medizin iz prve!

FAQ-Često postavljana pitanja

KAKO DA ZNAM DA LI SAM DOVOLJNO SPREMAN DA SE PRIPREMAM I IZAĐEM NA ISPIT?

Svaki kandidat može najpre u našoj školi potpuno BESPLATNO i NEOBAVEZUJUĆE zakazati testiranje poznavanja jezika kako bismo tačno utvrdili koji nivo znanja posedujete nakon čega uz konsultacije sa profesorom dobijate informaciju da li možete krenuti sa pripremama ili najpre morate unaprediti nivo jezika.

DA LI MOGU DA SE SPREMAM ZA ISPIT IAKO NISAM POHAĐAO/LA KURS MEDICINSKOG NEMAČKOG?

Kurs nije preduslov za pripremu za ispit ali naše iskustvo je pokazalo da je svakako bolje ako ste se pre priprema što bolje upoznali sa medicinskom terminologijom koja Vam je neophodna kako za pripremu ispita tako i za sam ispit.

DA LI U AVALONU MOGU DA SE PRIPREMAM SAMO ZA ODREĐENI DEO ISPITA?

Naravno. U našoj ponudi imamo i pakete obuka za pojedinačne delove testova na kojima kandidati za kratko vreme savladaju strukturu istih, međutim, kada je u pitanju ovaj ispit naš predlog je da ga pripremate u celosti zbog kompleksnosti ispita.

DA LI MOGU DA IZAĐEM NA TELC B1/B2 MEDIZIN SAMO NAKON PREĐENOG KURSA, BEZ PRIPREMA ZA ISPIT?

Pripreme za ispit svakako nisu obavezan uslov kako biste mogli da izađete na ispit. Međutim, naša preporuka je da se ipak dobro informišete i upoznate sa strukturom ispita i pripremite na pravi način jer osim poznavanja jezika za polaganje ovog ispita od ključne je važnosti da znate šta se na ispitu očekuje od Vas kao i koje se „zamke“ kriju iza zadataka.