Sve što treba da znate o TOEFL ili IELTS writing delu testa

Kao što sam vam juče obećala, nakon listening-a, reading-a i speakinga, danas ćemo se baviti poslednjim segmentom TOEFL i IELTS testa writing-om. Ovim tekstom završavamo jedno poglavlje o tome kako uspešno položiti TOEFL ili IELTS test.

TOEFL ibt WRITING

Writing je najteži deo testa skoro svim kandidatima koji se spremaju za TOEFL ispit, ali se veoma lako savlada uz pomoć vežbe i kvalitetne obuke. U ovom delu testa imaćete dva zadatka.

Prvi zadatak je independet i pišete, odnosno kucate  esej. Za njega ćete imati 30 minuta i moraćete napisati oko 300 reči.

Drugi zadatak je integrated i imatećete 20 minuta za koje morate napisati minimum 150 reči.

Što se tiče prvog dela eseja, morate se upoznati sa strukturom sastava na engleskom. Njihovi eseji imaju četiri ili pet jasnih paragrafa u zavisnosi od vrste eseja, da li je opinion essay ili discussion essay. Takođe, morate da imate jake argumente kojim branite svoj stav a za to vam je važno pisanje koncepta  kada izanalizirate temu.

Što se tiče drugog dela testa, taj deo bude za nijansu laški jer je integrisano pisanje. Takođe i ovde morate biti upoznati sa strukturom pisanja. Dobijete jedan tekst , naravno akademski, koji morate pročitati a zatim ćete čuti predavanje profesora na istu temu. Profesor će da opovrgne stavove i razloge autora teksta i vi morate da napišete u svom kratkom eseju kako predavač opovrgava autora teksta. Naravno i ovde je od izuzetnog  značaja da imate dobre beleške.

Iako vam možda deluje teško, zaista nije kada se izverzirate. Moje mišljenje je da je ovaj deo testa mnogo lakši nego IELTS writing, a sada ću vam reći i izašto.

IELTS ACADEMIC WRITING

IELTS academic writing traje 60 minuta i sastoji se iz dva dela.

Prvi deo testa je isti kao i na TOEFL ispitu jer pišete esej. Tri vrste eseja mogu doći u obzir: opinion, discussion i direct question essay. Razlika je i u tome što ovde imate 40 minuta za razliku od TOEFL testa, gde za sastav imate svega 30 minuta.

Drugi deo testa je komplikovaniji.  Dobićete sliku, odnosno grafikon ( line graph , bar graph) ili tabelu, pie chart, mapu ili proces koji morate rečima da predstavite. Većina vas se sa ovim nije susretala ni na svom maternjem jeziku i to bi mogao da predstavlja mali problem (naravno savladiv). Na osnovu mog iskustva, studenti ekonomije ili nekih prirodnih nauka imaju iskustva u analizi ovih grafikona i njima je za nijansu lakše nego studentima društvenih nauka. Morate savladati svih šest zadataka i naučiti da ih pišete, jer ne znate šta ćete dobiti na ispitu. 

 

Na samom kraju možete videti da je writing najteži deo u oba testa. Zahteva ne samo dobro poznavanje jezika već i samu strukturu pisanja eseja. Mislim da je IELTS pisanje teže jer zahteva više vašeg vremena i same pripreme zbog drugog dela koji sadrži grafikone i mape,  dok je speaking na IELTS testu lakši, nego na TOEFL-u, ne samo zato što je kraći, već imate osobu, odnosno ispitivača  koji vas vodi kroz taj deo testa . Naravno, i jedan i drugi test možete uspešno savladati i dobiti traženi broj poena ali morate biti spremni da učite kako bi spremni izašli na ispit.

Nadam se da sam vam bar malo pomogla i ovim informacijama olakšala odluku za koji ispit da se spremate. Ukoliko vas nešto zanima slobodno pišite i komentarišite, delite vaša iskustva. Vidimo se uskoro jer ću vam pisati na temu da li možete sami da se spremite za neki od ova dva ispita, ili je neophodna priprema sa profesorom engleskog jezika. See you soon  🙂

Autor teksta:

sanjsaaa

 

 

 

 

 

 

 

Sanja Mijatović-Majin

M.A. English Language and Literature

IELTS/TOEFL/SAT Instructor at Avalon Educational Centre