Razlike između IELTS i TOEFL listening testa

Prošlim blogom završili smo reading deo testa. Danas ćemo se pozabaviti listening-om, odnosno razlikama između TOEFL i IELTS ispita . 

Kao što sam već pomenula u prethodnom blogu, veštine koje će ti proverarvati na oba ispita su: reading (razumevanje teksta), listening (slusanje) , writing (vestina pisanja) i speaking (komunikacija).

TOEFL ibt Listening

U ovom delu testa čućeš četiri ili šest predavanja, posle kojih imaš  po šest pitanja i dva ili tri razgovora, nakon kojih imaš po tri pitanja. Ovde je jako važno da hvataš beleške jer nećeš sve zapamtiti. Predavanja mogu da budu iz bilo kog akademskog predmeta baš kao i u reading delu dok su razgovori uvek između dva studenta ili profesora i studenta.

avalon, engleski novi sad, nemacki novi sad, skole jezika novi sad, skola jezika novi sad, toefl, toefl novi sad

IELTS Listening

Ovaj deo ispita sastoji se iz četiri dela, svaki deo ima po deset pitanja. Prva dva dela se tiču svakodnevnih situacija u društvenom kontekstu. Čućeš razgovor između dva sagovornika.

avalon, engleski novi sad, nemacki novi sad, skole jezika novi sad, skola jezika novi sad, ielts, ielts novi sad

 

Snimke ćeš čuti samo jednom koji uključuju različite akcente, od britanskog, australijskog, novozelandskog do američkog i zato je veoma važno da se navikavate, odnosno, da slušate različite varijante engleskog jezika kao i da slušate samo jedan put. Iako ovaj deo ispita deluje lakši u IELTS-u nego na TOEFL-u , problem sa kojim se često susrećem kao predavač, jeste da dosta kandidata ima problem sa spelling-om. Pošto ovde sam upisuješ odgovore na answer sheet-u, ukoliko se desi da tačno odgovoriš a pogrešno napišeš odgovor , oni ga neće priznati. Iz tog razloga, ako imaš problema sa spelling-om možda ne bi bilo loše da razmisliš o TOEFL-u, kao o boljoj opciji.

Tipologija pitanja

Postoji nekoliko različitih tipova pitanja i svaki od njih zahteva različit pristup i strategiju tako da bi trebalo da budeš upoznat sa svim pitanjima:

  • Form/note/table completion: Od tebe se očekuje da popuniš tabelu ili neki formular na osnovu slušanja.
  • Labeling a diagram or map: Ovde na osnovu slušanja obeležavaš dijagram ili mapu
  • Sentence Completion: Ovde se od tebe očekuje da dopuniš rečenicu na osnovu slušanja
  • Multiple Choise: Na osnovu slušanja na osnovu od četiri ponuđena odg. morate izabrati 1 na osnovu slušanja
  • Matching: Povezivanje informacija na osnovu slušanja.

Sutra se ponovo vidimo i pričaću o speaking delu testa i jednog i drugog ispita  🙂

Autor teksta:

sanjsaaa

 

 

 

 

 

 

 

Sanja Mijatović-Majin

M.A. English Language and Literature

IELTS/TOEFL/SAT Instructor at Avalon Educational Centre