Nepravilni glagoli u preteritu i perfektu – Kako ih naučiti?

Nepravilni glagoli u preteritu i perfektu-kako ih naučiti

Ako i vama nepravilni glagoli prave problem, danas ih znate, sutra već pola zaboravite i nikako da ih sve upamtite, ovaj tekst će vam samo uz par pravih saveta i tehnika pamćenja pomoći da ih brzo i bez muke konačno naučite zauvek.

Zašto učenici imaju poteškoća sa učenjem i pamćenjem nepravilnih glagola?

Bilo da već neko vreme uče nemački ili se tek susreću sa prošlim vremenima, preteritom i perfektom, nepravilni glagoli su nešto što učenicima iznova i iznova predstavlja poteškoće.

Jedan od glavnih razloga je „dobra, stara“ beskrajno dugačka lista nepravilnih glagola. Zbog nje mnogi odustanu od toga da ih nauče i jednostavno samo ostave za kasnije, neki drugi put, za test i tako u krug, što se na kraju pretvori u pravu noćnu moru.

„Bubanje“ za čas na kursu ili test vodi ne samo do trenutnog i kratkoročnog znanja već i do gubitka motivacije što utiče i na nastavak učenja nemačkog a to nikako nije dobro.

Ovo nas dovodi do drugog i najbitnijeg razloga a to je da učenici zapravo ne znaju na koji način bi trebalo da ih uče jer uglavnom samo dobiju liste glagola poređanih po abecednom redu i tu se priča završava.

Da li znate da postoji logični i smisleni sled učenja ovih glagola?

Znamo da učenje informacija napamet bez ikakve logike ne dovodi do dugoročnog rezultata. Zato je važno uvek učiti nešto što ima neki smisao.

Otkrivamo vam kako to da uradite sa nepravilnim glagolima u samo 2 koraka:

  • 1.     Učite uvek sva tri oblika zajedno- infinitiv, preterit i particip!

Ono u čemu učenici najčešće greše jeste to što uče samo oblik participa jer se na početku učenja nemačkog susreću najpre sa oblicima nepravilnih glagola u participu koji su neophodni za građenje perfekta. U tom trenutku im je oblik preterita samo nepoznata i suvišna informacija.

Ali ako učite bleiben-blieb-geblieben zapravo je mnogo melodičnije nego schreiben-geschrieben i ne samo da ćete lakše upamtiti već ćete i ubiti dve muve jednim udarcem  i automatski naučiti i oblik preterita koji vas svakako čeka na kasnijim nivoima.

  • 2.     Učite glagole po grupama sa istim osnovama a ne po abecednom redu!

Postoje zapravo grupe glagola sa istim promenama što znači da se oblici u preteritu i perfektu u okviru tih grupa rimuju. A dobro je poznata činjenica da sve što ima rimu ostaje lako i brzo u ušima pa samim tim i u dugoročnom pamćenju.

Primer:

bleiben-blieb-geblieben

schreiben-schrieb-geschrieben

steigen-stieg-gestiegen

 

leiden-litt-gelitten

reiten-ritt-geritten

schneiden-schnitt-geschnitten

Kako bismo vam još više olakšali i skratili vreme učenja pripremili smo za vas listu  najčešćih i najbitnijih nepravilnih glagola u pdf formatu, već podeljenih po grupama i bojama koju možete preuzeti potpuno BESPLATNO.

PREUZMITE VAŠU LISTU GLAGOLA

I ono najbolje smo ostavili za kraj- SAVET IZNENAĐENJA!

Kako da naučite nepravilne glagole bez liste, bilo gde i bilo kada?

Pitate se kako je to moguće?

Da li znate da postoji i pesma o nepravilnim glagolima? Da, tako je. Za sve one koji bi ipak na bilo koji način da izbegnu učenje uz listu ovo je idealna alternativa tako da apsolutno svi uz ovu jednostavnu tehniku pamćenja mogu savladati oblike nepravilnih glagola.

Možda na prvi pogled zvuči čudno ali polaznicima našeg kursa za brzo učenje nemačkog uz tehnike pamćenja, Super Deutsch, je ova pesma omiljeni vid učenja glagola, evo i dobrih razloga zašto:

  • kombinuje vizuelni i auditivni tip učenja (i gledamo i slušamo)
  • možete je slušati bilo kada i bilo gde- na putu do posla ili fakulteta, dok odmarate, pospremate po kući ili bilo šta drugo. To znači da nema praznog hoda. Što više slušate to će bolje „ući“ u uši.
  • učite na drugačiji način bez dugačke liste i nemate utisak da nešto učite
  • uz muziku se mnogo lakše i brže pamti- setite se samo kako deca kao sunđeri upijaju strane jezike upravo slušajući pesmice

Sigurno vam se puno puta desilo da ne možete da izbacite iz glave neku pesmu koju ste negde slučajno čuli. Mi vam garantujemo da će tako biti i sa ovom simpatičnom pesmom o nepravilnim glagolima sa kojima nakon toga više nećete imati problema.

Napomena: obratite pažnju i ponavljajte samo refrene. Strofe nisu bitne. One su tu samo da upotpune pesmu. Isto tako ne zaboravite da je poenta naučiti glagole, pesma kao pesma ne mora da vam bude lepa.

Pesmu pod nazivom „ die poetischen Verben“ pogledajte i poslušajte OVDEViel Spaß!

Kako ovakve tehnike pamćenja mogu generalno da vam pomognu u učenju?

Iako na prvi pogled izgledaju bezazleno, tehnike pamćenja u velikoj meri utiču na efikasno i aktivno usvajanje kako vokabulara tako i gramatičkih jedinica koje predstavljaju bauk u bilo kom jeziku pa tako i nemačkom. Uz pomoć njih se neki kompleksni ili za vas potpuno apstraktni sadržaj koji biste učili napamet bez ikakvog smisla, asocijacije ili konteksta predstavlja na jednostavniji i logičniji način što dovodi do toga da ne ostanete npr. samo na nekom pasivno usvojenom znanju već da to pravilo uvek umete da primenite i upotrebite u jeziku, što je i najbitnije.

Nadamo se da su vam naši saveti i tehnike učenja nepravilnih glagola koje smo podelili sa vama u ovom tekstu pomogli.

Autor teksta:

Jelena Malešević- Master nemačkog jezika i književnosti

Želite da učite nemački sa nama na praktičan i primenljiv način uz tehnike pamćenja?

Kontaktirajte nas i prijavite se na naš kurs Super Deutsch