Kako da uspešno položiš IELTS ili TOEFL speaking deo testa

U prethodnim blogovima imali ste prilike da se upoznate sa IELTS i TOEFL ispitima. Videli smo od čega se sastoje, koliko bodova nose, kao i koliki skor vam je potreban kako bi ste ga položili i ostvarili željene rezultate i otišli na studije u inostranstvu ili dobili posao  iz snova. 

Upoznali smo se sa delovima ispita kao što su listening i reading i već smo na pola puta ka razumevanju celokupnog testa i sigurna sam da vam je već lakše  nego prilikom čitanja prve teme.  🙂

Ostalo nam je da obradimo još dva dela testa, odnosno speaking i writing. Danas ću vam objasniti šta će se od vas tražiti u  speaking delu TOEFL i IELTS testa.

TOEFL SPEAKING

Ovaj deo ispita je drugačiji od svih zvaničnih testova, jer nećete imati sagovornika i ispitivača nego ćete morati da usnimavate vaš odgovor na računar.  TOEFL speaking se sastoji iz šest zadataka. Prva dva zadatka su independent ( pričate na zadatu temu i iznosite  svoj stav), a ostala četiri su integrated što znači da ćete morati nešto da čujete i da pročitate, pa onda da to integrišete na način na koji se od vas to traži i date odgovor.

Svi odgovori traju od 45 sekundi do 1 minut, a pre toga vam je dato 15-30 sekundi da se pripremite. Za ovaj deo ispita vam je potreban šablon i obavezno pisanje beleški, jer drugačije nećete biti u mogućnosti da odgovorite i da dobijete željeni visok skor.

IELTS SPEAKING

IELTS speaking se polaže pred ispitivačem. Sastoji se iz tri dela i ukupno traje 14 minuta. Sami ste sa ispitivačem i vaš usmeni odgovor se usnimava. Sastoji se iz tri dela.

Prvi deo – Traje 3 minuta. Teme za ovaj deo su obično nešto vezano za vas i vaše hobije, vaš posao ili studije, slobodno vreme i kako ga provodite itd.

Drugi deo – Dobijate karticu sa pitanjem i imate minut da pripremite odgovor koji mora trajati minimum jedan minut a maksimum dva. Tema je obično da opište nešto… hobi, koncert , tradicionlnu kuhinju vaše zemlje, posao snova, itd.

Treci deo – Je apstraktniji i za nijansu teži. Obično je vezan za temu iz drugog dela. Recimo ako ste pričali o hrani u drugom delu, mogu vas pitati šta mislite koliko su ljudi svesni važnosti pravilne ishrane danas. Ukoliko ste dobili pitanje vezano za posao mogu vas pitati kako današnje drustvo meri uspeh. Treći deo je teži i nekada vam je teško da smislite odgovor i na srpskom, te je stoga važno i za ovaj deo se pripremiti.

Sutra se vidimo ponovo gde ću vam objasniti writing deo testa.

Autor teksta:

sanja mijatovic, avalon, engleski novi sad, nemacki novi sad, skole jezika novi sad, skola jezika novi sad

Sanja Mijatović-Majin

M.A. English Language and Literature

IELTS/TOEFL/SAT Instructor at Avalon Educational Centre