TOEFL ispit – READING ( razumevanje teksta)

Danas ćemo se pozabaviti reading delom TOEFL ispita ( razumevanje teksta), i detaljno ću objasniti vrste pitanja koje možeš da očekuješ na testu.

Kao što sam već pomenula u prethodnom blogu, veštine koje će ti proverarvati na oba ispita su: reading (razumevanje teksta), listening (slusanje) , writing (vestina pisanja) i speaking (komunikacija).

TOEFL ibt readng

Prvo i osnovno, polažeš ga na računaru, za razliku od IELTS testa, koji je paper based. Imaćeš 3 ili 4 akademska teksta  i 13 ili 14  pitanja po tekstu kao i vreme od 60 – 80 minuta u zavisnosti da li je u pitanju tri ili četiri teksta. 

Tekstovi su akademski, što znači da možeš dobiti bilo koju oblast,  na primer : biologiju, hemiju, ekonomiju, psihologiju itd. Studenti se uglavnom uspaniče kada rade probnu TOEFL simulaciju kod nas i kada im prvi tekst bude o razmnozavanju maločekinjastih glista.

Brdo nepoznatih reči, oblast koju ne poznaješ i malo vremena da odgovriš na sva pitanja,  već na samom početku stvara paniku. Ali, veruj mi  i pored svega toga možeš tačno odgovoriš na skoro sva pitanja, ukoliko znaš tehnike skimming-a i scanning-a i ako si dobro pripremljen.

Prvo moraš da znaš tipologiju pitanja i šta se od tebe traži. Moraš da znaš šta da tražiš u tesktu tj, šta da čitaš a šta ne. Ne zaboravi da imaš 20 minuta po tekstu i 14 pitanja. To znači da imaš minut i dvadeset sekundi za svako pitanje. Što više budeš čitao akademske tekstove iz raznih oblasti nauke, utoliko ćeš i bolje uraditi sam test.

Tipologija pitanja – TOEFL reading test

  • Facts/details – Od tebe se traži da nađeš činjenicu ili detalj koji se nalazi u tekstu. Ovde je važno koristiš tehniku ključnih reči.

 

  • Negative facts/details – Ovakva vrsta pitanja često ume da zbuni studenta jer se ovde traži pogrešan odgovor, odnosno šta nije tačno o određenoj stvari u tekstu. lako ih je prepoznati jer će u pitanju sadržati reč not ili except.

 

  • Reference - Ovo je gramatičko pitanje i od tebe se očekuje da znaš odnos reči u rečenici.

 

  • Vocabulary – U ovom pitanju se od tebe traži poznavanje sinonima. Dobićeš reč u tekstu i četiri ponuđena sinonima da zaokružiš koji je najbliži zančenju reči.

 

  • Inference – Je vrsta pitanja gde se od tebe očekuje da sam zaključiš pravi odgovor na osnovu teksta. Odgovor se nalazi u tekstu ali ne eksplicitno već implicitno. Ukoliko se sećaš deduktivnog zaključivanja iz gimnazije i logike, i onih dveju premisa na  osnovu kojih izvlačite zaključak, ovo pitanje ti neće biti teško. Ako nisi išao u gimnaziju  ili si prespavao časove logike (što te razumem u potpunosti :-)  ), i dalje nećeš imati problem sa ovim pitanjem jer je lako i  zanimljivo kada ti TOEFL predavač objasni.

 

  • Purpose – Ovde, kao i u prethodnom pitanju, se od tebe očekuje da zaključiš zašto auotor nešto spominje  u teksu.

 

  • Sentence simplification question – U ovom pitanju biće ti data rečenica u tesktu i ponuđeni odgovori koji su parafraze te rečenice. Tačan odgovor mora da sadrži identične informacije iz rečenice u tekstu, samo objašnjene drugim rečima.

 

  • Sentence insertion – U ovom pitanju se od tebe traži da ubaciš jednu rečenicu na već markirane delove teksta gde ti misliš da ta rečenica pripada.

 

  • Summarizing – Pitanje se nalazi uvek na kraju. Biće ti data rečenca koja je kao mali naslov celog teksta i ponuđenih 6 rečenica, od kojih ti treba da izabereš samo tri koje su najvažnije za ceo tekst. Tačne tri rečenice će da sadrže važne  informacije .

Nadam se da sam uspela da objasnim šta se od tebe traži u ovom delu testa. Sutra se ponovo vidimo, i objasniću proceduru IELTS reading tipologiju pitanja. Ukoliko imaš dodatna pitanja, slobodno piši u komentarima  :-)

See you soon  ;-)

 

Autor teksta:

 

sanjsaaa

 

 

 

 

 

 

 

Sanja Mijatović-Majin

M.A. English Language and Literature

IELTS/TOEFL/SAT Instructor at Avalon Educational Centre

0 comments

Write a Comment

Fields with * are required


3 − jedan =