Kako da se odlučiš da li da polažeš TOEFL ili IELTS

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) i IELTS (International English Language Testing System) su jezički ispiti, koje moraš da položiš, kako bi mogao da apliciraš na univerzitete u inostranstvu.

Postoje fakulteti koji će ti tražiti ili jedan ili drugi ispit, a neki prihvataju oba. Veštine koje će proverarvati na oba ispita su: reading (razumevanje teksta), listening (slusanje) , writing (vestina pisanja) i speaking (komunikacija).

Koliko bodova ti je potrebno?

Broj bodova koji će ti tražiti se razlikuje od univerziteta do univerziteta. Jači fakulteti traže i jači skor, što je i logično, jer je konkurencija jaka.  

Ukoliko želiš da ideš na osnovne studije, broj bodova za TOEFL ili overall band za IELTS će bti manji nego za postdiplomske ili doktorske studije. Shodno tome, broj bodova će varirati od 80 do 110 poena za TOEFL  od mogucih 120, odnosno 6.O pa naviše za Academic IELTS od mogucih 9.O. Ako se pitaš koji ispit je lakši  i za koji se brže možeš spremiti, potrudiću se da objasnim oba ispita po segmentima u narednim postovima i na taj način ti bar malo olakšam odluku.

Koji je prvi korak ka testu?

Prvi korak je da se informišeš o tome koji ti skor treba, nakon čega moraš testirati svoje znanje opšteg engleskog jezika na osnovu zajedničkog evropskog okvira – (CEFR): A1, A2, B1, B2, C1, C2. Opšte znanje možeš proveriti u bilo kojoj školi stranih jezika. U većini škola ovakovo testiranje (placement test) je i besplatno. Takođe, imaćeš dosta online testova gde se možeš testirati. Manjkavost ovakvog testiranja je što nemaš usmeni deo testiranja, pa bih ti predložila da odetš kod nekog ko bi ti tačno po svim jezičkim veštinama rekao tvoje realno znanje. Može se desiti da si gramatički na C1 nivou znanja, ali da ti je konverzacija i vokabular na recimo B2 nivou, pa čak i niže.  Da bi se spremio za TOEFL ili IELTS test, bilo bi dobro da si na minimum B2 nivou. Ako si na nižem nivou, a treba ti veći skor, just dont panic… you can do it trust me.  :-) 

Na primer, treba ti 6.5 overall band da bi upisao Bocconi univerzitet u Italiji. To znači da bi morao biti na C1 nivou znanja, da bi dobio ovaj skor. Veruj mi  da često ljudi i na slabijem, B2 nivou, uspeju da dođu do ovog cilja sa dobrom

pripremom i jakim drillom.

 

U navedenoj tabeli prikazana je komparativna analiza IELTS ACADEMIC  testa sa TOEFL testom i CEFR nivoima.

tabela

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U ponedeljak se ponovo družimo i pisaću više o razlikama izmeđiu TOEFL i IELTS ispita u reading delu testa (razumevanje teksta). Ukoliko imaš još pitanja, piši u komentarima. See you soon  ;-) 

Autor teksta:

sanjsaaa

 

 

 

 

 

 

 

Sanja Mijatović-Majin

M.A. English Language and Literature

IELTS/TOEFL/SAT Instructor at Avalon Educational Centre

 

 

3 comments

Danijela Vujičić said:

Reply
24.09.2016 at 12:30

Interesantan tekst za ove naše klince što hoće preko :)

Tamara Tomin said:

Reply
24.09.2016 at 14:55

Ja bih htela da istaknem vaznost polaganja TOEFLa sa posebnom pohvalom za Sanju, najbolju osobu za pripremu ikada. :)
Pripremu za TOEFL sam pocela 3 meseca pre krajnjeg roka za prjavu za doktorske studije koje su zahtevale neki od pomenuta 2 testa sa skorom preko 90/4.5. Jesam imala dobro predznanje engleskog ali nema tog predznanja koje moze posluziti na testu poput ovog bez adekvatne pripreme.
Uz Sanju sam za tacno 10 casova smestenih u oko 8 nedelja toliko dobro razradila svoj govor da sam opusteno ostvarila 110/120 bodova. Sto je najbitnije, i dan danas koristim njene savete pri pisanju naucnih tekstova, drzanju prezentacija i komunikaciji na engleskom uopste.
Trenutno sam na doktorkim studijama u Austriji i za mesec dana idem na studijski boravak na Berkli za koji su mi (pogotite sta??) trazili TOEFL! :)
Sam sertifikat mi je u teoriji istekao (proslo je 2 godine od polaganja) ali dok god ga imate niko ne obraca paznju na datume.
Tako da u ovom slucaju zaista Practice makes perfect, a od mene srdacan pozdrav za Avalon tim! :)

Avalon said:

Reply
26.09.2016 at 08:49

Draga Tamara, hvala ti na divnim recima.Jako se uradujem tvom uspehu. Najveca satisfakcija mog posla je kad vidim da ste uspeli da ostvarite svoj cilj.Berkli?? I am sooooo proud of you,girl. :)svrati do nas kad budes u ovom delu univerzuma :) pozdravlja te ceo Avalon tim

Write a Comment

Fields with * are required


osam − 4 =